V enovzdělávacím duchu se 21. února 2025 od deváté hodiny dopolední uskutečnil na hotelu Kraví Hora v Bořeticích seminář na téma „Frankovka – stěžejní odrůda nejen regionu Modré Hory“.
Seminář byl určen všem vinohradníkům, vinařům, provozovatelům gastro a ubytovacích zařízení, převážně ze svazku obcí Modré Hory. Celodenní maraton přednášek a ochutnávek na výše zmíněné téma byl v hotelové konferenční místnosti hotelu obsazen do posledního místečka. Dorazilo tam na stovku zájemců.
Dopolední část semináře byla věnována Frankovce z domácího i zahraničního pohledu a terroir na příkladu Modrých Hor z hlediska historie, geologie, kultury, gastronomie a cestovního ruchu.
Přírodní parametry Modrých Hor představil ve své přednášce Ing. Jan Stávek, Ph.D. Další přednáškou s názvem „Zažij Modré hory“ z pohledu cestovního ruchu všechny účastníky seznámil Mgr. Radek Galousek, předseda certifikované destinační společnosti Lednicko-valtický areál a Hustopečsko, z.s., člen Svazu turistických oblastí České republiky.
Na téma Společensko-hospodářská a kulturní demarkace terroir na příkladu Modrých Hor přednášel uznávaný historik Mgr. Martin Markel, Ph.D., Historický ústav, Masarykova Univerzita Brno. Pan Markel svým vysoce erudovaným příspěvkem na dané téma se i mimo jiné důležité skutečnosti vyjádřil, že biochory nejsou jediným faktorem pro tvorbu apelačních celků a že mnohem důležitější je právě antropogenní vliv, tzn. samotní lidé, kteří region utvářejí.
Gastronomická doporučení pro vinařskou turistiku nadčasově představil Pavel Buchwaldek ze společnosti B-wine.cz. Závěr dopoledního semináře patřil sousedské rakouské návštěvě. Seznámení s vinařským terroir regionem Eisenberg a svým vinařstvím, včetně ochutnávky Frankovky z břidlicových a silně železitých půd, účastníky provedl v anglickém jazyce uznávaný vinař Christoph Wachter, vinařství Wachter-Wiesler, Burgenland, Rakousko. Komentování a překladu se skvěle zhostila naše národní sommeliérka Mgr. Klára Kollárová.
Po vydatném přednáškovém dopoledni plném zajímavých odborných informací všichni zúčastnění přivítali zasloužený oběd v restauraci hotelu Kraví hora v Bořeticích.
Odpolední konferenci pro sommeliéry s řízenou degustací Frankovek z vybraných tratí Modrých Hor zahájil Ing. Jan Stávek, Ph.D. z VÍNO J.STÁVEK, Němčičky. Senzorickými komentáři s gastronomickým doporučením při degustaci modrohorských Frankovek erudovaně i vtipně okořenil uznávaný odborník v dané tématice Ing. Libor Nazarčuk, Moravský Sommeliér, Břeclav. Ten vyzdvihnul jednotnost vín Frankovek ve svých ovocných a kořenitých charakterech vyráběných v regionu Modré Hory a to nehledě na fakt, ze kterého břehu pochází. Drobné nuance v přístupech a stylech práce, např. se dřevem, se mu zdály spíše zajímavé než překážkou v jednotném charakteru. Závěr odpolední části byl věnován pro zajímavost také ochutnávce odrůdy Frankovka z různých světových terroir, kterou skvěle doprovodil opět skvělý Moravský Sommeliér Ing. Libor Nazarčuk. Ochutnali jsme Frankovky nejen ze Slovenska a Slovinska, ale také z Itálie, Španělska, Austrálie a Kanady.
Celý den, i v průběhu degustací, účastníci věcně diskutovali nad degustovanými víny a okořenili svými dotazy i názory probíraná témata. Věříme, že tato enovzdělávací setkání jsou vždy velkým přínosem pro všechny zúčastněné. Svojí účastí i tradiční zdravicí podpořil tento modrohorský enovzdělávací přednáškový maraton již věrný host a to ředitel Vinařského fondu pan Mgr. Zbyněk Vičar. Celodenní seminář s podporou Vinařského fondu organizuje Svazek obcí Modré Hory ve spolupráci s VOC Modré hory z.s.
Článek s fotogalerií naleznete také na webu Modrých Hor * pro otevření klikněte ZDE
Děkujeme za hojnou účast a těšíme se na příští akce!
Spolek obcí Modré Hory * Seminář na téma FRANKOVKA & MODRÉ HORY
Text: Lukáš Stávek, DSO Modré Hory & VOC Modré hory, z.s. / Foto: Archiv VOC Modré hory, z.s. / 25.2.2025